Harde lenzen

Harde lenzen zijn vormvaste lenzen. Ze zijn wat makkelijker schoon te maken dan zachte lenzen en gaan ook een stuk langer mee. Twijfelt u welke lenzen voor u geschikt zijn? Lees hieronder alle voor- en nadelen.

Voordelen van harde lenzen

Er zijn wat voordelen ten opzichte van zachte lenzen. Door hun langere levensduur dan zachte lenzen zijn ze in verhouding goedkoper. Een vormstabiele lens gaat wel tot 2-3 jaar mee. De extra kosten van de aanschaf haalt u op de langere termijn er weer gemakkelijk uit.

Daarnaast laten ze meer zuurstof door dan de zachte varianten. Hierdoor heeft u minder kans op infecties en is de kans op irritaties bij gevoelige ogen kleiner.

Harde lenzen kunnen in principe voor alle sterkte-afwijkingen gebruikt worden. Ze worden op maat gemaakt en geven daardoor meestal het scherpste zicht.

Nadelen van harde lenzen

Natuurlijk zijn er ook nadelen ten opzichte van zachte lenzen. Zo zijn ze minder comfortabel doordat ze niet helemaal aansluiten op het oog. Als er dan een vuiltje achter de lens komt te zitten kan dit erg irriteren. Daarnaast hebben mensen gemiddeld langer nodig om aan harde lenzen te wennen. Vooral in het begin voelen mensen ze zitten en kan het een aantal weken duren voordat de lenzen comfortabel aanvoelen. Doordat deze lenzen zich niet aan uw oog vastzuigen vallen ook nog eens makkelijker uit uw oog. Hierdoor kunt u ze sneller kwijtraken wat extra kosten met zich meebrengt.

Het dragen van harde lenzen brengt dus zeker enkele voordelen met zich mee, maar kan ook enkele nadelen met zich meebrengen voor dragers van deze lenzensoort. Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Dan is het dragen van harde lenzen wellicht de beste oplossing voor u.

Kom langs voor advies

Twijfelt u na het lezen van alle voor- en nadelen nog steeds welke lens het meest voor u geschikt is? Maak dan hier een afspraak met onze contactlensspecialist. Samen met u kijkt hij wat het beste bij uw ogen en levensstijl past.

Maak een afspraak