Multifocale lenzen

Veraf en dichtbij goed zien

“Wat zijn multifocale lenzen?”

Multifocale lenzen, ook wel bekend als varifocus lenzen, helpen u om veraf én dichtbij te zien. Deze lens heeft verschillende sterktes, waarbij de delen om makkelijk iets te lezen zit rondom de lens zitten. U kijkt als het ware door beide sterktes heen en uw hersenen kiezen automatisch zelf de sterkte die het best werkt voor dat moment.

Lenzen voor mensen met een leesbril

Multifocale lenzen zijn geschikt voor mensen die een leesbril nodig hebben. Wanneer u merkt dat u het beeld niet meer goed scherp krijgt en u de tekst van u af moet houden wanneer u iets probeert te lezen heeft u mogelijk een leesbril nodig. Wanneer u een boek wilt lezen is het misschien prettiger om een leesbril op te zetten, maar om een menukaart in een restaurant te lezen of een bericht op uw telefoon zijn multifocale lenzen zeer geschikt. U kunt deze gewoon de hele dag dragen zonder steeds een leesbril tevoorschijn te moeten halen.

Voor het eerst multifocale lenzen dragen

Wanneer u voor het eerst deze lenzen draagt zult u moeten wennen aan het afwisselend scherp stellen voor veraf en dichtbij. Dit kan leiden tot duizeligheid. Wij raden daarom aan om deze lenzen in ieder geval een week te proberen om uw ogen te laten wennen. Vervolgens komt u terug op controle bij onze contactlenzenspecialist. Multifocale lenzen zijn voor bijna iedereen geschikt, ongeacht de sterkte of een cilinder. Ze zijn verkrijgbaar als harde en als zachte lenzen.

De voor- en nadelen

Met multifocale lenzen mist u nooit een leesbril op een onverwacht moment. U ziet zowel ver als dichtbij scherp zonder altijd een leesbril bij u te moeten dragen. De lenzen zijn verkrijgbaar als harde en zachte lenzen, dus u kunt de lenzen gebruiken die u al gewend bent. Eventuele nadelen kunnen droge en geïrriteerde ogen zijn. De eerste week kunt u wat duizeligheid ervaren. Door vermoeidheid in combinatie met afnemende lichtintensiteit in de avonduren kan het zicht wat verminderen. Mensen die veel achter een computer werken kiezen soms liever voor een multifocale bril. Maar met een multifocale bril heeft u wel een kleiner blikveld, waardoor u niet opzij kunt kijken zonder uw hoofd mee te draaien en ziet u alleen door het midden van de bril echt scherp. Met multifocale lenzen heeft u dat probleem niet.

Heeft u last van droge en/of geïrriteerde ogen of slechter zicht, vraag dan onze contactlenzenspecialist voor advies. Samen met u bekijkt hij mogelijk ander lenzenmateriaal of andere lenzenvloeistof.

Maak een afspraak