Nachtlenzen

Misschien heeft u er al eens van gehoord. Maar wat doen ze precies? Lees nu alles over de voor- en nadelen van dragen van nachtlenzen.

Nachtlenzen draagt u ‘s nachts zodat u overdag goed te kunt zien zonder lenzen. Het zijn harde zuurstofdoorlatende contactlenzen zonder sterkte. Er zijn nu zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat ze een remmende invloed hebben op de toename van de sterkte.

Hoe werken nachtlenzen?

U zet de lens voor het slapen in. De lenzen masseren het hoornvlies gedurende de nacht waardoor deze vlakker wordt en de sterkte afneemt. U voelt hier niets van, de lens voelt hetzelfde als het dragen van harde lenzen. Door het afvlakken gedurende de nacht ontstaat er een scherper beeld.

Nachts masseert de lens het hoornvlies waardoor de vorm van het oog iets platter wordt en de sterkte daardoor afneemt. Wanneer u na het ontwaken de lenzen weer uitneemt heeft het hoornvlies de gewenste vorm aangenomen en is de min-sterkte gecorrigeerd.

Het oog behoudt deze vorm ongeveer 10 tot 12 uur en veranderd daarna weer naar de oorspronkelijke waarde.

Voor wie zijn nachtlenzen geschikt?

Nachtlenzen zijn helaas alleen geschikt voor mensen die ‘bijziend’ zijn (een ‘min’-sterkte voor veraf kijken) en een sterkte hebben tot -4.00. Daarnaast zijn deze lenzen ook uitstekend geschikt voor mensen met droge ogen en hooikoortsklachten.

“Zijn nachtlenzen schadelijk voor mijn oog?”

Nee, nachtlenzen zijn niet schadelijk voor uw oog. Ze laten tot wel tien keer zoveel zuurstof door als gewone contactlenzen.

Voordelen van nachtlenzen

Voor mensen die intensief sporten kan het fijn zijn om geen bril of lenzen te dragen en toch scherp zicht te behouden. Heeft u last van droge en gevoelige ogen of hooikoorts? Ook dan kunnen deze lenzen een voordeel bieden, omdat u de lenzen draagt terwijl u slaapt.

Kom langs voor advies

Twijfelt u nog steeds welke lens het meest voor u geschikt is? Maak dan een afspraak met onze contactlensspecialist. Samen met u kijkt hij wat het beste bij uw ogen en levensstijl past.

Maak een afspraak